plug & play

/ / / / / plug & play

We do not think of an object; but first of all to a clear and simple method with which to possibly act in the regeneration of urban spaces. A set of shared, precise and determined rules, fundamental in the governance of redevelopment requests. Not a physical body, a construction in the traditionally understood sense of the term, but at most a system, a case-by-case evaluation tool; a methodological framework within which to define from time to time the character and substance of the “curative” interventions in relation to the context.

 

Let us assume that we define a typical elementary cell, made up of the assembly of slender standard metal profiles, to generate a small aerial “construction” similar, at the same time, to a pavilion, to a historic market station, to a vintage newsstand, to a mobile kiosk ready to leave towards a new, only temporary destination.

 

The metal profiles, designed to be dry assembled in a simple mechanical connection, generate a minimal setup as if drawn in the air, a three-dimensional frame that immediately delimits a space of influence, a sphere of protection. The shape of the elementary cell stylizes the typological references in a contemporary yet easily recognizable image: a box-like volume protected by a “hat” all around. A system of outdoor curtains in Ferrara red is designed as a protective complement with a simple snap-hook fastening, so as to allow quick and simple set-up of the location.

The awnings can be fixed in a few seconds and removed just as quickly at the end of each day of operation, when in relation to a market function or, in general, sales. The possibility of quickly removing the protective curtains will allow the pavilions to avoid having to rely on wind pressure and accidental loads from precipitation, dealing with the effects (in the absence of curtains) of simple installations resting on urban ground.

 

The modular aerial pavilion can be equipped with a base platform, dimensionally corresponding to the size of the protective perimeter “overhang”, so as to bring the operating surface of the single elementary cell back to the ground, both visually and functionally, a square of 420 cm sideways. The ground platform, physically defined by metal profiles identical to those in elevation and horizontal, can be finished with a flooring in preformed elements in autoclaved wood resistant to atmospheric agents.

 

 

 

Chronology: 2023 Project, 2024 planned construction

Category: Public Spaces, squares

Project Team: Tomas Ghisellini, Giorgio Barba

Graphics: Giorgio Barba

Visual: Lisa Giolitto Cereser

22

Place:

Ferrara, Italy

Year:

2023-2024 planned construction

Client:

Municipality Of Ferrara